ASR a zachowanie się sprzęgła.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian85
    Classic
    • 2014
    • 4

skraj,

3T0 820 047 K

numer panelu

• iamtheone
    Classic
    • 2012
    • 4

Witam. Posiadam Octavię 2.0 (+LPG) z 2001r. Mam pytanie odnośnie pracy sprzęgła względem działania ASR. Ostatnio podczas niższych temperatur zauważyłem, że przy nieco mocniejszym przyspieszaniu samochód "nie idzie". Po wciśnięciu pedału gazu obroty bardzo wolno pną się w górę, dopiero po kilku sekundach następuje sprawne przyspieszenie. Auto zachowuje się podobnie, jak przy ślizganiu się sprzęgła. W okresie letnim natomiast wszystko było w porządku, Octavka zbierała się ładnie; nie miała oporów nawet przy zaczepionym kempingu.
    Stąd moje pytanie: czy to ASR rzeczywiście ogranicza moment obrotowy, czy jednak sprzęgło nadaje się do wymiany. Może któryś z forumowiczów spotkał się z takim zachowaniem auta. Pozdrawiam.

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

iamtheone, na suchej/mokrej/zaśnieżonej nawierzchni? Jeśli na śniegu to ASR ogranicza ślizganie się kół. Kontrolka ASR miga? Sprzęgło sprawdź na 5 biegu przyspieszając od 2000 obr. Zobaczysz czy obroty rosną za szybko.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Działanie ASR jest zupełnie inne od objawów ślizgania sprzęgła.
        ASR zapobiega poślizgowi kół podczas przyspieszania (ustala moment, obniżą obroty).
        Slizgające sprzęgło nie przekazuje momentu obrotowego- obroty silnika rosną ,a autko powiedzmy nie wyrabia się z przyspieszaniem.
        Na działanie asr ma wpływ raczej śliska nawierzcnia niż niska temperatura.
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: ASR a zachowanie się sprzęgła.

Zamieszczone przez iamtheone
          Witam. Posiadam Octavię 2.0 (+LPG) z 2001r. Mam pytanie odnośnie pracy sprzęgła względem działania ASR. Ostatnio podczas niższych temperatur zauważyłem, że przy nieco mocniejszym przyspieszaniu samochód "nie idzie". Po wciśnięciu pedału gazu obroty bardzo wolno pną się w górę, dopiero po kilku sekundach następuje sprawne przyspieszenie. Auto zachowuje się podobnie, jak przy ślizganiu się sprzęgła. W okresie letnim natomiast wszystko było w porządku, Octavka zbierała się ładnie; nie miała oporów nawet przy zaczepionym kempingu.
          Stąd moje pytanie: czy to ASR rzeczywiście ogranicza moment obrotowy, czy jednak sprzęgło nadaje się do wymiany. Może któryś z forumowiczów spotkał się z takim zachowaniem auta. Pozdrawiam.
          ASR ogranicza, ale wtedy błyska kontrolka ASR-u na kokpicie i jak u mnie bywa dzieje się tak tylko i wyłącznie na śliskiej nawierzchni podczas przyspieszania. Jedziemy/ruszamy na śliskiej nawierchni, koła dostają poślizgu i wtedy ASR nakłada ograniczenie + stosowna kontrolka. Ale musi tu zajść zjawisko "zbyt szybkiego obrotu koła w stosunku do prędkości samochodu". Odwrócona zasada ABS-u.

[ Dodano: Czw 13 Gru, 12 11:54 ]
          Zamieszczone przez robekcool
          Na działanie asr ma wpływ raczej śliska nawierzcnia niż niska temperatura.
          Powiedziałbym, że tylko śliska nawierzchnia. ASR da się pobudzić również w środku lata :diabelski_usmiech. Jakby nie było jest to system kontroli trakcji działający nie zależnie od pogody.
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• Jeremi3
            Drive
            • 2012
            • 66

Northeusz, bo masz 150 kucy pod machą to nie da się wystartować pręznie bez migania kontrolki ASR z pod świateł w mieście jak troszkę popada :twisted:
            Zimą tylko słychać jak silnik jest ograniczany i zmniejsza moment, łagodnie tak, latem jak chce tak zrobić to "rąbie" całym samochodem :szeroki_usmiech
            JK AUDIO
            DJ Jeremi - na wesele, poprawiny, 18-stki, imprezy firmowe i rodzinne. Sprzęt wraz ze mną jeździ oczywiście w Octavce

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

Przy ślizgającym się sprzęgle, to raczej odwrotnie to działa niż napisałeś, Czyli na przykład samochód jedzie 20km/h 1200 obr/min, dajesz go garach samochód przyśpiesza jak ślimak, a Ty masz już 6tyś obr/min.
              Jeżeli to faktycznie ASR, to powinna migać taka kontrolka kontrolka ASR
              Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
              Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
              Pozdrawiam i Szerokości!
              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
              http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• iamtheone
                Classic
                • 2012
                • 4

Przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni słychać działanie ASR-u (zgrzytanie), ale właśnie nie widać działania kontrolki. Po sprawdzeniu na komputerze, nie wykazało problemów ABS/ASR.
                A co do mułowatego przyspieszania, to szczerze mówiąc nie wiem od czego może być. Na trasie Skoda śmiga na 5-tym biegu aż miło. Dziwne zachowanie tylko właśnie przy przyspieszaniu. Będę monitorował na bieżąco, choć wydaje mi się, że są to początki zużycia sprzęgła. Pozdrawiam.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni słychać działanie ASR-u (zgrzytanie), ale właśnie nie widać działania kontrolki.
                  Bo to działa EDS czyli elktroniczna blokada mechanizmu różnicowego. ASR działa bezgłosnie i torchę na innej zasadzie niż EDS, a o swoim działaniu informuje jedynie poprzez miganie żółtej kontrolki.

[ Dodano: Pią 14 Gru, 12 13:03 ]
                  czy to ASR rzeczywiście ogranicza moment obrotowy
                  Tak. ASR działa poprzez stłumienie momentu obrotowego przenoszonego na koła, tak aby dostarczyć go na koła tylko tyle ile potrzeba do ruszenia auta, ale bez zerwania przyczepności.
                  W skrajnym przypadku moze wyglądać to tak, że trzymasz pedał gazu w podłodze, a auto nie przyspiesza tylko powolutku wygrzebuje się z np. śniegu czy błota pośniegowego. W momencie kiedy koła złapią przyczepność auto momentalnie nabiera obrotów i wystrzeliwuje do przodu.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

Wydaje mi się, że Twój problem tkwi w Twojej głowie( jesteś przewrażliwiony) :diabelski_usmiech
                    Tankuj gaz i do przodu.
                    ASR nie zgrzyta, bo niby co ma zgrzytać skoro wykorzystywane są hamulce, albo redukuje dawkę paliwa jaka dostaje się do komory spalania.
                    Wyjedź na jakąś główną drogę, gdzie jest czarny asfalt, i wtedy zobacz, jak to będzie wyglądało.
                    Na tej chlapie moje 1.6 zrywa przyczepność nawet na 2 przy 3tyś/obr, to już nie mówiąc o 2.0
                    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                    Pozdrawiam i Szerokości!
                    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

iamtheone, zobacz jak działa sam ASR
                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Jaroslav92525
                        Rider
                        • 2009
                        • 358
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                        ...W skrajnym przypadku moze wyglądać to tak, że trzymasz pedał gazu w podłodze, a auto nie przyspiesza tylko powolutku wygrzebuje się z np. śniegu czy błota pośniegowego. W momencie kiedy koła złapią przyczepność auto momentalnie nabiera obrotów i wystrzeliwuje do przodu.
                        Tak to właśnie działa... a raczej działać powinno. U mnie jak wjechałem w wysoki śnieg i chciałem z niego wyjechać to silnik zmniejszał obroty (pomimo tego że ja "kopytem" chciałem je zwiększyć) aż w końcu zgasł... Od tej pory w podobnych sytuacjach wyłączam ASR.
                        Pozdrawiam,
                        Jaroslav92525

-----------------------
                        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• FishPL
                          Rider
                          • 2012
                          • 296

Dziś specjalnie sprawdziłem jak to jest dokładnie z ASRem a zmniejszaniem przes silnik obrotów. Otóż ruszając pod lekką górkę na oblodzonej nawierzchni gdy dodawałem gazu silnik nie zmniejszał obrotów, obrotomierz szedł do góry w miarę jak naciskałem na pedał przyspieszenia. ( może i lekko wolniej - tego nie wykluczam, choć nie zauważyłem) Kontrolka ASRu dała o sobie znać, koła były przyblokowywane - było to odczuwalne.

Komentarz

• byq
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 171

iamtheone, prawdopodbnie niedziała ci kontrolka ASR. Zrób test. Wyłacz ASR na desce i daj ognia na sliskim. Potem załącz i daj ognia przy właczonym ASR. Zobaczysz duuuzą różnice
                            Inline 5 cylinders

Komentarz

Pracuję...